Boodschapjes doen
Lekker eten begint bij goede ingrediënten. Uit onze moestuin halen we normaliter heerlijke, verse groente en fruit, zoals courgettes, komkommers, goudsbloemen, blauwe bessen, pepertjes, paprika’s, tomaten, aardbeien, appels, peren, wortels, uien, knoflook, verschillende kruiden en wat we dan ook besluiten voor of in te zaaien. Afgelopen twee seizoenen doet onze moestuin het echter niet heel goed meer; het lijkt wel alsof niets wil groeien. Ook onze andere bloemen, planten, struiken en bomen gedragen zich anders dan anders, zoals bijvoorbeeld onze lavendel die maar niet door heeft gezet en onze Japanse Esdoorn die vorig jaar veel voller en gekleurder was. Hier hebben wij zelf onze ideeën over waardoor wij nu overwegen om volgend seizoen de moestuin te overdekken of een kas te plaatsen. Wordt vervolgd dus : )
Verder haal ik honing bij de plaatselijke imker, olijfolie wordt voor me meegenomen vanuit Griekenland of Italië, bloem en meel bestel ik biologisch en glutenvrij zo onbewerkt mogelijk vanwege mijn glutenallergie, onze zeven krielkipjes leggen binnenkort eieren voor ons en kip en vlees haal ik bij de Turkse slager. Daarnaast -en nu des te meer helaas- doe ik ook nog steeds boodschappen in/op verschillende (super)markten, eigenlijk enkel en alleen maar omdat we met vier mannen in huis en hun bijpassend gezonde eetgewoonten, boodschappen doen bij de boer gewoonweg niet kunnen betalen, helaas. In/op verschillende (super)markten haal ik onder andere water, boter, melk, yoghurt, sommige groente en fruit, kazen, volkorenpasta, rijst, nou ja, de basis eigenlijk. En volkorenbrood voor de mannen, puur omdat ik nog altijd moet / wil beginnen met een zuurdesem starter, waarna ik zuurdesembrood kan maken. Daarover later dus meer. En voor de kinderen haal ik ook broodbeleg, koekjes en snoepjes, een appelsapje voor op school en af en toe haal ik ijsjes. Dat was het eigenlijk wel zo’n beetje. Mijn kinderen eten niet zo vaak noch veel koekjes, snoepjes of ijsjes, sowieso niet eens elke dag. Gewoon af en toe een keertje. Mijn man en ik vrijwel nooit. We eten allemaal drie maaltijden per dag, drinken water, thee en melk, de kinderen nog een stukje fruit tussendoor om vol te houden tot het avondeten en dat was het eigenlijk op een hele dag.
Als het op eten aankomt, volg ik en volgen wij absoluut geen dieet, wij eten zogezegd alles. Ik vind voedsel op zichzelf niet goed of slecht, ingrediënten echter wel: échte en gezonde ingrediënten komen uit de natuur, 'nep' ingrediënten komen uit een lab en logischerwijs hebben zij veelal een nadelig effect op ons lichaam en onze gezondheid. Even heel kort: De aarde biedt ons alles wat we nodig hebben en hoewel moderne technologie zeker verschillende aspecten van ons leven kan verbeteren, ben ik van mening dat we geen technologie nodig hebben in de dingen die we eten.
Wat mij heel erg helpt, en dat is wellicht een beetje kort-door-de-bocht geformuleerd: Ik doe (eet en drink) niets anders dan mijn overgrootouders deden; Back to basics. Ook kijk ik graag af van landen, zoals Griekenland, Italië en Japan. En ik luister naar mijn lichaam en geest. Geen gekkigheid, geen over-de-top, mega slecht voor het milieu ook nog eens, hoogst bewerkte, zogenaamde plantaardige vervangers, geen bewerkte producten, geen kant-en-klaar producten, geen E-nummers, geur- kleur- en smaakstoffen, zoetstoffen, geraffineerde suikers, conserveringsmiddelen en insecten. Gewoon voedsel. Echt voedsel: Groente, vlees, vis, fruit, noten, zaden, kruiden en specerijen, echte honing, echte olijfolie, pure kokosolie, gefermenteerd voedsel. Enkel dat, waar het menselijk lichaam voor gemaakt is. En daar maak ik zelf allerlei lekkers van.
Ingrediënten die ik sowieso vermijd, zijn:
* Smaakversterker E621
E621 is een chemische variant van Ve Tsin. Ve Tsin komt oorspronkelijk uit Japan en wordt gemaakt van gefermenteerd zeewier. Niets mis mee. De chemische variant echter, wordt onder andere gewonnen uit gluten. Andere benamingen zijn onder andere: Mononatrium glutamaat (MNG), Monosodium glutamaat (MSG), natriumglutamaat, L-glutamaat, en gehydrolyseerd of gehydrogeneerd eiwit, glutamaat, glutamaatzuur en gistextract. E621 wordt in verband gebracht met een aanhoudend hongergevoel, obesitas, vormen van hersenbeschadiging, zoals o.a. Alzheimer, ADHD en Parkinson. In het algemeen wordt E621 samen met E951 (aspartaam, een kunstmatige zoetstof) beschouwd als de gevaarlijkste voedsel toevoeging en dat is niet voor niets! En het zit werkelijk in bijna alle voorverpakte en bewerkte veelal hartige producten, denk aan bouillonblokjes, kruidenmixen, jus, sauzen, soepen, chips, diepvriesproducten, zoals pizza’s, frikandellen, bewerkt vis en vlees, maar ook in frisdrank, vruchtensap, siroop, koekjes, snoepjes, toetjes, (zoet) broodbeleg, ontbijtgranen, zoals muesli en cruesli, brood, en ga zo maar door..
* Kunstmatige zoetstoffen:
Het is niet alleen bekend dat kunstmatige zoetstoffen daadwerkelijk gewichtstoename (obesitas) veroorzaken, ze worden ook in verband gebracht met onder andere kanker, hart- en vaatziekten, dementie, tandbederf, epilepsie, leverfalen en andere ziekten. De meest bekende én meest schadelijke kunstmatige zoetstof, is aspartaam (E951). Aspartaam wordt gemaakt van de uitwerpselen van genetisch gemodificeerde E. coli bacteriën. Net als het fermentatieproces worden E. coli gemodificeerd met bijzondere genen, zodat zij een speciaal enzym produceren, dat als bijproduct fenylalanine maakt, nodig voor aspartaam productie. Het grote gevaar van aspartaam, zit hem in het feit dat tijdens de afbraak van aspartaam in het lichaam, methanol vrijkomt. Methanol is een giftige stof zeer gevaarlijk voor het lichaam. Zoetstoffen zitten vooral in voorverpakte en bewerkte light-producten, zero-producten en producten waarop aangegeven staat dat er geen suiker in zit. Verder vind je zoetstoffen in bijna alle voorverpakte en bewerkte producten, denk aan sauzen, frisdrank, vruchtensap, siroop, koekjes, snoepjes, kauwgom, toetjes, zoet broodbeleg, ontbijtgranen, zoals muesli en cruesli, bakproducten, diepvriesproducten, zoals ijsjes, pizza’s, eiwitpoeders en proteïnerepen, medicijnen en supplementen, en ga zo maar door..
Wat ik sowieso vermijd: Aspartaam (E951), Cyclamaat (E952), neotaam (E961), isomalt (E953), saccharine (E954), sucralose (E955), xylitol (E967), sorbitol (E420), high-fructose corn syrup (HFCS) / glucose-fructosesiroop of -stroop / isoglucose / maïssuiker / maïssiroop of -stroop, fructose en met ethanol of methanol chemisch bewerkte stevia: steviolglycosiden (E960), acesulfaam-kalium of acesulfame-K (E950), ook direct met kanker in verband gebracht.
* Kunstmatige kleurstoffen:
Azo kleurstoffen vormen een klasse van synthetische kleurstoffen die van nature niet voorkomen en dit zijn de meest controversiële E-nummers die we kennen. Hun chemische basis ligt in stikstof en ze worden gekenmerkt door de aanwezigheid van een of meer 'azo-groepen' (-N=N-), een chemische verbinding die kunstmatig in een laboratorium wordt gesynthetiseerd. Ze roepen allemaal een vorm van gezondheidsrisico op: van kanker tot overgevoeligheidsreacties tot gedragsproblemen bij kinderen (!!). En het wordt ook weer in zo ontzettend veel voorverpakte en bewerkte producten verwerkt, zoals vooral snoepjes, ijsjes, frisdrank, siroop, bakproducten, toetjes met een ‘smaakje’, vleesproducten, vleesvervangers, yoghurt en melk met een ‘smaakje’, taart, eiwitpoeders en proteïnerepen, medicijnen en supplementen, en ga zo maar door.
Wat ik sowieso vermijd: Tartrazine (E102), alkannine (E103), chinolinegeel (E104), natriumriboflavine-5′-fosfaat (E106), geel 2G (E107), zonnegeel FCF (E110), cochenille (E120), citrusrood 2 (E121), karmozijnrood (E122), amaranth (E123), cochenillerood A (E124), ponceau SX (E125), erythrosine (E127), rood 2G (E128), allura rood (E129), patentblauw V (E131), indigotine (E132), briljantblauw FCF (133), chlorofyl koper complexen (E141), briljantzuurgroen BS (E142), fast green FCF (E143), karamelkleurstof (E150a), alkali-sulfietkaramel (E150b), ammoniakkaramel (E150c), sulfiet-ammoniakkaramel (E150d), briljantzwart BN (E151), koolstof (E153), bruin FK (E154), chocoladebruin HT (E155), caroteen (E160a), annatto (E160b), lycopeen (E160d), canthaxanthine (E161g) (E161h), citranaxanthine (E161i), astaxanthine (E161j), titanium dioxide (E171), aluminium (E173), zilver (E174), goud (E175), rubis pigment (E180), looizuur (E181), orchil, orceine (lakmoes) (E182).
* Citroenzuur
Het is bekend dat het innemen van citroenzuur (manufactured citric acid “MCA”) ontstekingsreacties bij mensen kan veroorzaken, die zich kunnen manifesteren in een hele reeks verschillende ziekten, kankers en kwalen. Wat ik sowieso vermijd: Met behulp van aspergillus niger (zwarte schimmel) gecreëerde Citroenzuur (E330), natriumcitraat (E331).
* Gom
Gom wordt in veel bewerkte voedingsmiddelen gebruikt als verdikkingsmiddel, emulgator en stabilisator en is veelal verantwoordelijk voor maagklachten en spijsverteringsproblemen. Gom is te vinden als: Arabisch gom (E414), guargom (E412), xanthaangom (E415), tragacanth (E413), karayagom (E416), furcelleran (E408/407), ghatti (E419).
* (Gehydrogeneerde) Plantaardige oliën:
Gehydrogeneerde plantaardige olie is een proces waarbij plantaardige olie chemisch wordt bewerkt om het steviger te maken en langer houdbaar te maken, en dit proces creëert transvetten welke superslecht zijn voor je. In bijna elk voorverpakt voedingsmiddel in de schappen is wel een of andere vorm van plantaardige olie te vinden. Deze oliën worden in verband gebracht met zaken als obesitas, hartaandoeningen en kanker, en kunnen ook worden gekoppeld aan een reeks spijsverteringsproblemen. Veel spijsverteringsproblemen blijken te leiden tot een verminderde immuniteit en een toename van psychische problemen zoals depressie en angst. Wat ik sowieso vermijd: Saffloerolie, soja-olie, maisolie, koolzaadolie (canola), pindaolie, rijstzemelenolie, druivenpitolie, zonnebloemolie, katoenzaadolie, en palmolie.
* Conserveringsmiddelen, anti-oxidanten en deegverbeteraars:
Een van de bekendste meelverbeteraars, is kaliumbromaat (E924), inmiddels verboden in Europa. Helaas worden er nog genoeg kunstmatige conserveringsmiddelen, anti-oxidanten en deegverbeteraars gebruikt, te weten: Natriumnitriet (E250), natriumnitraat, (E251): Worden in verband gebracht met een verhoogd risico op bepaalde vormen van kanker. BHA butylhydroxyanisol (E320) en BHT butylhydroxytolueen (E321), ook zeer kankerverwekkend, ze bevorderen de groei van tumoren en zijn hormoonverstorend. Ook vermijd ik: Kaliumpersulfaat (E922), synthetischepersulfaat (E923), azodicarbonamide (E927), spiramycines (E710), tylosine (E713), natriumbenzoaat, calciumpropionaat, ammoniumium, methyl-, ethyl-, propyl- en butylparabeen.
Dus al deze kunstmatige, chemische, synthetische ingrediënten zijn slecht om twee redenen: ze voegen chemische stoffen toe aan je dagelijkse voedselvoorziening en ze worden toegevoegd aan "voedsel" dat al te bewerkt is, waardoor ongezond "voedsel" nog ongezonder wordt.
Ook hier geldt dat ik niet alle wijsheid in pacht heb, noch pretendeer ik een voedingsexpert te zijn of dé perfect gezonde levensstijl te hebben. Inmiddels ben ikzelf tegen verschillende dingen aan gelopen waardoor ik bewuster en gezonder wil leven, en gaandeweg leer ik meer en meer en gaat het stukje bij beetje steeds beter en makkelijker. Op inmiddels veler verzoek deel ik hier met liefde slechts wat ik heb geleerd, hoe ik boodschappen doe, waar ik (niet) voor kies en waarom en wat ik (niet) doe om zo normaal en gezond mogelijk te leven in deze hoogst synthetische en hypernerveuze maatschappij waarin we momenteel leven. Ook echt met de nadruk op normaal, want de andere kant op schiet het ook helemaal door en dus regelrecht het doel voorbij als je het mij vraagt..
Mede geïnspireerd door:
"Healthy Veggie": https://healthyveggie.nl/kennisbank-gezondheid/e-nummers/vermijd-bepaalde-e-nummers/
"Healthy Veggie": https://healthyveggie.nl/kennisbank-gezondheid/e-nummers/vermijd-monosodium-glutomaat-e-621/
" 7 Ingredients I Avoid at All Costs – Even in Organic Foods": https://jackieisalive.com/7-ingredients-i-avoid-at-all-costs-even-in-organic-foods/
"The Slow Poisoning of Mankind": https://healthwyze.org/archive/msg_report.pdf
"Dubieuze kleurstoffen in het supermarktschap": https://www.foodwatch.org/nl/onze-campagne-themas/onderwerpen/e-nummers/omstreden-kleurstoffen
"Chemical cuisine: Harmful effects of food additives and preservatives": https://www.holistikqueen.com/harmful-effects-of-food-additives-and-preservatives/
Koken
Koken is een van mijn favoriete bezigheden, bewust met voedsel omgaan en voor mijn lichaam zorgen, en dat van mijn gezin. Dat is voor mij ontspanning en des te meer wanneer mijn gezin weer heerlijk aan het smikkelen is, “Heerlijk gekookt, Mama” is bij ons aan tafel dagelijkse kost gelukkig : )
Toen mijn kinderen nog baby waren, ben ik met vast eten gestart met de meest bittere groenten die er zijn: Witlof, spruitjes, peulen, rode biet, etc. Uiteraard zelf koken en pureren, zonder toevoegingen, elke dag vers. Absoluut geen moeite om dat dagelijks even klaar te maken. Elke groente hebben we zodoende apart en op zichzelf gevoerd. Heerlijk vonden ze alles: Boerenkool, prei, tomaat, komkommer, courgette, aubergine, bloemkool, broccoli, paksoi, boontjes, en ga zo maar door. En als allerlaatste: Wortel. En zoete aardappel heb ik zelfs helemaal overgeslagen. Gewone aardappels ook, die kwamen later vanzelf aan bod. Daarna hetzelfde gedaan met fruit: Eerst de meest zure, zoals kiwi en bessen en daarna één voor één ook de rest, zoals appel, peer, perzik, aardbei, mango, etc. En als allerlaatste: Banaan, dadels, en ander echt zoet fruit en ingrediënten. Als vanzelf veranderden de hapjes in kleine gerechten en inmiddels eten mijn kinderen alles. Uiteraard hebben ook zij zo hun voorkeur en hun lievelingsgerechten en er is zelfs iets wat ze echt niet lusten - alledrie hetzelfde ook echt: Rauwe tomaat. Maar, ze eten altijd hun bordje leeg waarna ze mogen aangeven of ze iets wel of niet lekker vonden én ze proeven en eten alles, punt.
Wij zijn wel echt vlees mensen, meer dan vis, ondanks dat mijn man juist sushi en zalm wel overheerlijk vindt. Jammer, want vis is zo gezond voor je. Maar, het geldt ook vooral voor mij, ik ben gewoon niet zo’n vis mens. Dus vis recepten zal ik hier niet zo snel delen.
Koken doe ik elke dag. Normaliter begin ik rond 17.00 uur om aan tafel te kunnen rond 18.00 uur à 18.30 uur zo. Afhankelijk van wat ik kook, of van hoe laat sport van de kinderen die avond is, kan het ook zo zijn dat ik eerder al begin. Ik kook wel echt op gevoel: Een scheutje hier, een snufje daar, een eetlepel van dit, een handje van dat, een beetje meer of nog een beetje extra; het gaat allemaal op gevoel met proeven, ruiken en kijken vs. een strikt recept inclusief lijst van ingrediënten in milliliters of grammen, zoals mijn man toch altijd aangeeft écht nodig te hebben in het zeldzame geval dat hij iets klaarmaakt hihi.
Op inmiddels veler verzoek deel ik komende tijd hieronder verschillende recepten waarvan wij altijd heerlijk smikkelen; ik voel me vereerd dat er zoveel interesse is, super bedankt! Langzaamaan zul je zien dat je ze één voor één kunt aanklikken om per recept verder te lezen. Ik hoop dat je er net zoveel van zult genieten, als mijn gezin en ik : )
Eerlijkheidshalve zeg ik bij voorbaat dat ik logischerwijs ook op dit gebied het wiel niet heb uitgevonden natuurlijk. “There is only so much you can do” en ik ben er vrij zeker van dat alles al een keer gedaan is. Ook ik heb door de jaren heen geëxperimenteerd, geknoeid, geprobeerd en geknutseld met bestaande ingrediënten, gerechten en recepten en dat deel ik met alle liefde weer met jou. Ik doe mijn best om bronnen en/of inspiratie te vermelden, maar ik kan niets beloven : )
Recepten
Pasta di Mama
Kip Parmezaan
Pasta
Spruitjes
Sladressing
Pompoensoep
Deze website wordt door mij aangeboden uitsluitend voor educatieve en informatieve doeleinden. Het vormt geen, noch vervangt het professioneel of medisch advies. Raadpleeg altijd uw arts en/of gekwalificeerde zorgverlener indien nodig bij gezondheidsproblemen van welke aard dan ook, of met medische vragen of zorgen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb